Møt ostefamilien
Dette er Ostebygdas samla skattekiste, 26 smaksrike individualistar fostra opp på det beste frå fjellheimen. Om sumaren er det endå tre ostetyper som blir produsert, nemleg Trøgost naturell og med karve, samt Surystil.
I Ostebygda går dyra ute så mykje som mogleg. Om sumaren er dei på stølen, der dei beitar på fjellvekstar som gjer mjølka ekstra smaksrik. Osten som er ysta om sumaren, er derfor merka som «stølsost» – fordi
han er ekstra rik på både smak, farge og antioksidantar. Men alle gardane i Ostebygda ligg høgt, så smaken av fjell er der heile året. Nokre av ostane våre er lagringsostar der smaken veks fram etter som tida går, andre er ferskostar som skal etast med ein gong. Her er kvite ostar, gule og brune ostar, milde og snille ostar, kraftige og spenstige ostar, krydra ostar,smørbare, halvfaste og faste ostar. Felles for heile familien er smaken av fjellandskap og kulturarv. Vel unt!
Klikk deg inn på kvar ostefamilie for å sjå kva for smakfulle oster de har å tilby.
Rueslåtten Ysteri
Jakobsplass
Høgt oppe i Skurdalen, 930 meter over havet, ligg fjellgarden Jakobsplass. Her har Trine og Lars Lilleslåtten drive på gamlemåten sidan 1980-talet, og all mjølka frå dei 15–20 mjølkegeitene blir foredla heime på garden. Trine fyrer primkjelen sin med ved frå eigen skog. Kumjølka ho treng til primen, henter ho på Hamarsbøen. Å lage ost på gamlemåten er tungt fysisk arbeid, og det einaste tekniske hjelpemiddelet Trine har skaffa seg, er eit røreverk. Om sumaren er geitene på stølen. Alle heilårsostane frå Jakobsplass erbrunostar, og om sumaren lager Trine ferskost i tillegg.
Fagerdalen
Prestholt Geitost
Prestholt Geitost blei starta i 1989, da familien Stenberg kom flyttande til bygda og overtok garden Rudningen med stølane Prestholt og Leirgrøv. Med seg på flyttelasset hadde dei ein ostetradisjon frå Osterøy på Vestlandet, som dei brukte som utgangspunkt for å lage den originale brunosten sin. Den lagar dei framleis, men i 2016 starta sonen Tim opp Hol Ysteri i den gamle Joker-butikken i Hol. Her ystar han elleve forskjellige ostar, seks av dei ber Prestholt-logoen. I tillegg ystar Tim for Gurostølen og Hamarsbøen. Hol Ysteri har også lokalmatbutikk.
Hamarsbøen
Hamarsbøen er ein mellomstor norsk gard som ligg i 700 meters høgde i Kvisla, med fantastisk utsyn nedover i Hallingdal. Her bur 25–30 mjølkekyr. Av mjølka frå dei glade kyrne på Hamarsbøen ystar Tim ved Hol Ysteri tre ulike kvitostar. I tillegg leverer Hamarsbøen mjølk til Trine på Jakobsplass når ho treng det til primen sin. Om sumaren koser kyrne seg på stølen, som ligg i Havsdalen. Ostane frå Hamarsbøen blir laga på vintermjølk. Av stølsmjølka blir det laga gul og feit Havsdalsrumme full av Omega 3, 6 og antioksidanter
Gurostølen
Gurostølen ligg på 900 meter over havet, og her har det stort sett vore samanhengande stølsdrift sidan 1600-talet. Her har Kjetil og Marianne 15 kyr om sumaren. Nokre av kyrne frå garden deira tek turen opp til AnneLise i Fagerdalen. På Gurostølen produserer dei også Trøgost og rumme. I tillegg leverer dei mjølk til Tim på Hol Ysteri, som han ystar Kronblom av. Gurostølen har ein liten stølsbutikk som sel eigenproduserte og lokal produserte varer, og dei leiger ut hytter. Gjestene på Gurostølen deltek i stølslivet, og blir gjerne svorne ostianarar og stølsentusiastar i løpet av opphaldet her.